Zdravá výživa inspirovaná jinými kulturami
Zdravá výživa inspirovaná jinými kulturami
Můžeme se naučit hodně z rozmanitých kultur světa. Můžeme se seznámit s jazykem, láskou, životem a smrtí, způsoby, jak se dívat na svět. Jednou z nejzajímavějších věcí, při poznávání nových kultur, je strava, která velmi často vede k lahodným objevům. Pojďme se na některé styly podívat.
Středomořská strava
Země, které se nacházejí na pobřeží Středozemního moře, jsou samozřejmě velmi odlišné - kulturně, jazykově i etnicky. Týká se to i způsobu stravování:
- Středomořská strava obsahuje velké množství mořských živočichů.
- Najdeme v ní celou řadu rostlinných potravin, mezi něž patří ovoce, zelenina, ořechy a luštěniny.
- Pro úpravu pokrmů používá kvalitní olivový olej.
- Používá více bylinek a koření, jimiž nahrazuje sůl.
- Červené maso nahrazuje rybami a masem drůbežím.
Důležitou součástí stravy je i kultura stolování. Jídlo se konzumuje s rodinou či přáteli. Další populární součástí konzumace je umírněné popíjení červeného vína.
Výzkum ukázal souvislost mezi touto dietou a sníženým rizikem výskytu onemocnění srdce a rakoviny, stejně jako snížení hladiny cholesterolu.
Severská strava
Tato strava je inspirována stravováním lidí žijících v severských zemích, mezi něž patří Dánsko, Norsko, Švédsko, Finsko a Island.
- Zaměřuje se především na rostlinné potraviny, mezi něž patří ovoce (především bobulové), zelenina (zejména zelí a zelenina kořenová) celozrnné plodiny (ječmen, oves, žito) a luštěniny.
- Místo másla používá kanolový olej (druh oleje řepkového).
- Důležitou roli hrají tučné ryby jako jsou losos, makrela či sleď.
Strava klade důraz na místní a čerstvé druhy potravin. Studie nalezly souvislost mezi severskou dietou a sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění a diabetem typu 2, stejně jako potenciál pomáhat při hubnutí.
Francouzská strava
Francouzi jsou známí módními směry, francouzské ženy jsou stále štíhlé. A čemu za to vděčí? Správnému způsobu stravování. Zde jsou některé tipy:
- Jezte pomalu a jídlo si vychutnávejte.
- Berte si jen malé porce jídla. Jídlo konzumujte u stolu, nikoli na cestách. Udělejte si na něj trochu času.