Zdravá strava inspirovaná jinými kulturami
Z různých kultur se můžeme naučit celou řadu zajímavých věcí. Zkušení nových a tradičních
receptů jednotlivých zemí či kultur patří mezi velmi zajímavé oblasti. Mnoho zemí či regionů přišlo
na svůj způsob, jak se stravovat zdravě a některá pravidla se rozšířila do celého světa.
Středomořská strava
Země lemující Středozemní moře jsou sice odlišné a to jak lingvisticky, tak i kulturně či etnicky.
Existují však některá témata, která mají společná. Jedním z nich je strava. Její základ tvoří velké
množství mořských plodů.
Zásady středomořské stravy:
- Zaměřte se na rostlinné potraviny jako jsou ovoce, zelenina, celá zrna, ořechy a luštěniny.
- Místo másla použijte olivový olej.
- Dochucujte spíše bylinkami a kořením než solí.
- Červené maso používejte jen příležitostně - místo toho konzumujte ryby a drůbež.
Výzkumy ukázaly pozitivní souvislosti mezi konzumací tohoto druhy stravy a snížením výskytu
srdečních chorob, hladiny cholesterolu a dokonce i nižší riziko výskytu rakoviny.
Severská strava
Tato strava čerpá z jídelníčku lidí, kteří žijí v Norsku, Dánsku, Švédsku, Finsku a na Islandu. Je
velmi podobná té středomořské.
Zásady severské stravy:
- Zaměřte se na rostlinná jídla, jako je ovoce (hodně bobulí), zelenina (zejména zelí a kořenová zelenina), celá zrna (ječmen, oves a žito) a luštěniny.
- Místo másla použijte řepkový olej.
- Jezte tučné ryby - losos, makrely a sledi.
- Omezte spotřebu masa a když máte maso, jezte malé porce.
Některé studie prokázaly souvislost mezi skandinávskou stravou a snížením rizika výskytu
kardiovaskulárních chorob a diabetu 2 stupně, jakož i potenciál pomáhat při hubnutí.
Francouzská strava
Zásady francouzské stravy:
- Jezte pomalu, jídlo si vychutnávejte.
- Konzumujte malé porce, ale častěji.
- Nejezte na cestě, u jídla se posaďte a jezte v klidu.
- Během jídla pijte hodně vody
Asijská strava
Tento způsob stravování má celou řadu podobných prvků se stravou středomořskou a severskou,
zejména pokud se jedná o zeleninu, celá zrna a rybí maso.
Zásady asijské stravy:
- Jezte hodně zeleniny
- ke každému jídlu si přidejte rýži, nandejte si vždy malé porce.
- Velmi rychle vás zasytí polévka.
- Konzumujte velké množství mořských plodů, červené masou pouze 1x měsíčně.
- Pijte hodně vody a čaje, ale ne s jídlem.
- Pro servírování používejte malé talířky a misky.
Asijská strava bývá spojována s úbytkem hmotnosti, působí jako prevence proti diabetu a podporuje
zdraví srdce.