Víte, co je paella čím je tak zvláštní?
Víte, co je paella čím je tak zvláštní?
Příběh tohoto pokrmu začíná v 15. století a to díky španělským farmářům, kteří žili ve Valencii u jezera Albufera. Pracovali na poli a připravovali si pokrmy z toho, co vypěstovali. Obvykle to byla plněná rajčata, sladká cibule, fazole, někdy ryby a samozřejmě rýže. Toto jídlo vzniklo tak, že si zemědělci, aby ušetřili čas, připravovali společně jídlo v jedné mělké pánvi, nad otevřeným ohněm. Rýže měli dostatek a sezónní zelenina také nechyběla. Pokud chtěli jídlo obohatit, přidali do něj kuřecí maso nebo nějaké ryby, kterých bylo v jezeře dostatek.
Valencie byla v té době jednou z provincií, v níž se pěstovalo velké množství rýže. Paella byla jedna z rýžových odrůd, proto se takto nazývá i pokrm, který se z ní připravuje. Kromě rýže je na jeho přípravu potřeba maso (kuřecí, králičí či mořské plody), luštěniny, zelenina, šafrán a olivový olej.
Tradiční recept
Bohužel jeden jediný recept na přípravu paelly neexistuje. Když se Španělsko stalo součástí turistického ruchu, paella získala mezinárodní věhlas. Dokonce byl pořádán i výzkum, který se týkal přípravy paelly. Mezi kontroverzní přísady patří artyčoky, které se před přidáním do pokrmu pokapou citronovou šťávou.
Tradičně a po španělsku připravovaná paella je lehká, svěží, obsahuje velké množství zeleniny, olivový olej a mořské plody. Je to tradiční součást středomořské kuchyně, které je lehká a velmi zdravá.