Pozdní jídla napříč světem
Všichni víme, že alkohol je prostředek, který zvyšuje chuť k jídlu. Jaká jídla jsou tedy oblíbená v pozdní dobu, třeba při posezení s přáteli, v některých státech?
Německo
Němci milují kebab – tureckou misku naplněnou osekaným masem pečeným na svislém roštu. Obvykle je to maso jehněčí. V Berlíně je v současné době velké množství obchodů s kebaby.
Mexiko
Němci nejsou jediní, kdo je přitahován pečený masem. „Pastýřský styl“ v Mexiku se připravuje podobně jako kebab. Kromě skopového masa se používá také maso vepřové. Připravuje se na svislé tyči. Tenké plátky masa se podávají na tortille, obvykle jsou dochucené salsou, cibulí, koriandrem a ananasem.
Itálie
Opusťme nyní na chvilku pečené maso, neboť v Itálii je oblíbeným pozdním jídlem „cornetto“, který je podobný croissantu, ale je asi lepší. A to hned ze dvou důvodů: první z nich je ten, že má náplně různých příchutí. Druhým je ten, že se pečou v noci a kornettari, kde se kupují, jsou otevřené a připravené sloužit nočnímu davu.
Brazílie
Coxinha, v překladu asi „malé stehno“ – je to drcené kuřecí maso obalené do tvaru kuřecího stehna a smažené. Základ těsta mohou tvořit brambory, mouka nebo maniok a obvykle se připravuje za použití kuřecího vývaru.
Filipíny
Je čas vrátit se k marinovanému masu. Sisig je filipínská mísa z vepřového masa, která je dochucená červenou cibulkou, chilli, octem a calamasi (asijské citrusové ovoce). Existuje celá řada variací, dokonce i z chobotnice či tofu. Tradiční sisig je však z vepřového masa.