Jak se griluje ve světě
Americké grilování může být nejslavnější, ale Spojené státy nejsou jedinou zemí, která připravuje lahodné pokrmy z masa. Grilování je často považováno za velmi americký fenomén. A je pravda, že Američané milují své grilování a jsou ochotni zapojit se do rozsáhlých diskusí o tom, který stát připravuje nejlepší maso. Grilování se však dostalo daleko za hranice této země.
Spojené státy – BBQ
Grilování je ve Spojených státech spojováno se samotným vznikem země. Každá oblast má však své tradice a zvyky. Severní a jižní Karolína používají nejčastěji maso vepřové s různými druhy omáček. V Memphisu dávají přednost vepřovým žebírkům. Kansas City používá všechny druhy masa. V Texasu milují hovězí.
Argentina - Asado
Toto jídlo je v podstatě v Argentině jídlem národním. Je to velké množství masa opékané v celku. Jeho nejvýraznější částí je pak omáčka - chimichurri, ve které najdeme oregano, petrželku, česnek, olej, pepř, cibuli a ocet. Také to může být salsa criollo, která obsahuje olivový olej, cibuli, červené papriky a rajčata. K tradičnímu asadu patří víno Malbec.
Korea - Gogi Gui
Doslova se překládá jako pečení masa a jeho nejznámější pokrm je bulgogi, které se vyrábí z hovězího nebo vepřového masa. Marinuje se v sojové omáčce, česneku, medu, hřebíčku a pepři a to po dobu asi 12 hodin. Následně se griluje. Podává se zeleninou – zelí, kimchi, cuketa, fazolové lusky.
Havaj – Kalua
Toto jídlo se připravuje v podzemní troubě známé jako imu. Jedná se o vepřové maso, které je pokryto horkým popelem.
Indie a Pákistán - Tandoor
Slovo tandoor se týká specifického typu hliněné trouby, která se používá k pečení řady věcí, včetně chleba, zeleniny a samozřejmě masa.