Jak připravit večeři v polském stylu?
Jak připravit večeři v polském stylu?
Pokud chcete ochutnat tradiční polskou kuchyni, přinášíme vám tip na jedno menu.
Nápoj: Krupnik
Krupnik je tradiční polský nápoj vyrobený z obilného alkoholu (obvykle to bývá vodka), medu a bylin. Je sladký a podobný likéru.
Předkrm: Żurek
Jedná se o krémovou, vydatnou, kyselou, chlebovou polévku, která bývá doplněna šunkou či klobásou a bramborami.
Hlavní jídlo: Kluski Śląskie
Hlavní jídlo se obvykle skládá ze zelí, brambor a masa. Pokud však čekáte, kachnu, husu nebo vepřové maso, jste na omylu. Kluski Śląskie jsou noky z bramborového těsta ve tvaru koblih. Podávají se s gulášem či pečeným masem.
Dezert: Budyń
Pokud ještě nejste syti, můžete si dát dezert v podobě budyńů. Jedná se o pudink, který se připravuje z mléka, vanilky a žloutků a je dozdobený ovocem.
Klíčové polské fráze používané při stolování
Mám hlad - Jestem głodny. /Jestem głodna.
Jsem plná - Jestem najedzony/ Jestem najedzona.
Prosím - Proszę
Děkuji - Dziękuję
Jste vítáni - Proszę bardzo
Dobrou chuť! - Smacznego!