Jak připravit perfektní tureckou večeři
Jak připravit perfektní tureckou večeři
V turecké kultuře patří jídlo mezi důležité spojovací okamžiky a také společenské příležitosti k setkávání. Podívejte se na klasickou tureckou večeři.
Nápoj – Raki
Žádná turecká večeře se neobejde bez raki, což je turecký národní nápoj. Jedná se o destilát z brandy vyrobený z dvakrát destilovaných hroznů a anýzu. Jeho konzumace je často velmi slavnostní záležitost. Je to nápoj velmi silný, proto je vhodné podávat jej s kostkami ledu.
Předkrm – Meze Plate
Jedná se o nabídku malých dezertních talířků s jídly, které jsou podávány společně s raki. Také je potřeba nabídnout nějaký druh chleba. Mezi klasické pokrmy, které se na malých talířcích servírují, patří pikantní bulgur a čočka, hummus, pečená feta, plněné papriky a rajčata nebo pečená cizrna.
Hlavní chod – Kebab
Jedná se o masové špejle. Volit můžete klasický shish kebab, který obsahuje kousky grilovaného masa naloženého v marinádě s rajčatovou pastou a směsí koření. Další možností je kofta kebab, který se připravuje z mletého jehněčího nebo hovězího masa. Samozřejmostí jsou kebaby kuřecí či vegetariánské, které se připravují z bulguru. Mezi typické přílohy pak patří rajčata, okurky, grilovaná zelenina, pita a jogurtová omáčka.
Dezert – Baklava a turecká káva
Baklava patří mezi delikatesy. Jedná se o tučný a velmi sladký zákusek, který se připravuje z několika vrstev listového těsta, plněný sekanými ořechy (mohou to být pistácie, ořechy lískové či vlašské) a slazený sirupem či medem.
Klíčové turecké fráze
Mám hlad - Acıktım
Jsem plný - Doydum
Prosím - Lütfen
Děkuji - Teşekkür ederim
Jste vítáni - Rica ederim
Užijte si jídlo - Afiyet olsun
