5 teplých nápojů z celého světa
Vzhledem k tomu, že chlad a mráz zalézá pod oblečení a proniká vám až do kostí, je potřeba se zahřát. Nabízí se jedno řešení – teplý nápoj. Každá země, v níž je chladno a zima, má svůj typický horký nápoj. Podívejte se na některé z nich.

Mexiko – Atole
Stručná historie
Atole je nápoj z doby pre-hispánského Mexika. Jeho podávání hrálo významnou úlohu v historii pohostinství tohoto státu. Bylo součástí mexické identity. Recepty se mírně změnily, ale nápoj se dodnes vyrábí. Jeho podávání je nejvíce spojováno s Día de los Muertos, ale jinak je podáván celoročně.
Recept
Atole může být vyroben ze spousty zajímavých ingrediencí, ale tradiční recept zahrnuje kukuřičnou mouku (mas harina), vodu, mléko, skořici a vanilku. Může být také oslazen hnědým cukrem, ale autentičtější je piloncillo, což je nerafinovaná čistá cukrová třtina.
Kombinace skořice, vanilky a hnědého cukru dala atole jemnou, voňavou sladkost, zatímco kukuřičná mouka vytvoří velmi bohatou a jemnou texturu. Nápoj je sladký, příjemný a dostatečně hustý.
Japonsko – Matcha
Stručná historie
Matcha se v posledních letech stal ve Spojených státech, ale i v Evropě, velmi oblíbeným.
Matcha, který doslova znamená „práškový čaj“ byl použit poprvé v roce 1191, když Zen Monk Eisai přinesl z Číny do Japonska zelená čajová semena. Eisai je zastánce zenové filozofie a nápoj tak získal úzké spojení s duchovnem, nejvíce se promítá v tradičních čajových ceremoniích.
Jeho popularita mimo kruhy Zenu souvisí s jeho prokázanými přínosy pro zdraví, protože matcha je jediný čaj, který je nezpracovaný, takže obsahuje více živin, než jiné čaje.
Recept
Nejjednodušší příprava je jen s mlékem a cukrem. Zelený čaj přináší teplý pocit, který získáte při jeho pití. Obsahuje poloviční množství kofeinu, než šálek kávy.
Skotsko – Hot Toddy
Stručná historie
Hot Toddy má spletitou minulost. Jméno pochází z cizího slova používaného pro studený, fermentovaný šťavnatý nápoj, který byl vyroben v Indii. Majitelé plantáží ve Spojených státech vytvořili vlastní verzi s kořením, cukrem a rumem. Horká varianta pochází ze Skotska, kde do nápoje přidávali whisky, med a koření.
Recept
Složení se může lišit a to především v závislosti na druhu likéru, který je do nápoje použit.
Chcete-li znovu vytvořit skotský nápoj, potřebujete med, teplou vodu, citron, skořici a whisky.
Indie – Masala Chai
Stručná historie
Původ masala chai se datuje do období před více než tisíci lety, takže najít jeho přesný původ je poněkud obtížné. Obecně uznávaný příběh vypráví, že v Thajsku nebo Indii král vytvořil masala chai jako čisticí nápoj. V té době neexistoval žádný konzistentní recept a byl to jen náhodný mix koření. Když do země dorazili Britové, přinesli s sebou svůj oblíbený černý čaj a namíchali jej do tohoto nápoje.
Recept
Kayla Kumari Upadhyaya napsala v AV klubu, že nalezení autentického masala chai může být mimo Indii velmi obtížné. Tradiční masala chai obsahuje hřebíček, kardamon, skořici, zázvor, pepř, černý čaj a další koření.
Británie – Grog
Stručná historie
Britský grog je zjevně pojmenován podle britského admirála Edwarda Vernona, který byl nazýván Old Grog.
Recept
Grog prošel od roku 1740 nějakými zdokonaleními, ale stále je to jen rum, voda a cukr.