Klasická holandská večeře
Pokud se řekne chutná evropská kuchyně, každý si představí něco jiného. Někdo pravou italskou pizzu a těstoviny, další zase třeba lahodné francouzské sýry. Pokud se však vydáme na sever, do Nizozemska, čekají nás zde velmi rozmanité a chutné pokrmy. Pokud však nechcete nikam cestovat, a přesto byste chtěli ochutnat pravé holandské menu, můžete si jej zkusit připravit i doma.
Nápoj – Advocaat
Je to holandský likér, který se připravuje z vajec, cukru, brandy a vanilky. Nabízí bohatou a krémovou texturu podobnou pudinku a zároveň lahodnou chuť. Někdy se do něj přidává i smetana.
Předkrm – Bitterballen
Tyto klasické holandské krokety se vyrábějí ze směsi mletého hovězího, telecího nebo kuřecího masa. To se míchá s vývarem, máslem, moukou, kořením a někdy i zeleninou. Vzniklá směs se obaluje křupavou strouhankou, smaží se a podává s hořčicí. Je to ikona kuchyně této země.
Hlavní chod - Stamppot
Stamppot je tradiční holandské jídlo datované do 17. století, které je kombinací bramborové kaše a nějaké zeleniny (kysané zelí, špenát, cibule, kapusta, tuřín). Podává se obvykle s uzenou klobásou. Toto jídlo patří mezi nejstarší holandské pokrmy.
Dezert – Appeltaart
Jedná se o jablečný koláč, jehož kořeny sahají až do období středověku. Obsahuje silné plátky jablek doplněné rybízem nebo rozinkami, cukrem, citronovou šťávou, skořicí a někdy rumem nebo brandy. Obvykle se podává s kávou a může být dozdobený šlehačkou.
Klíčové holandské fráze
Mám hlad - Ik heb honger
Jsem plná - Ik zit vol
Prosím - Alstublieft
Děkuji - Dank u
Jste vítáni - Graag gedaane
Užijte si jídlo - Eet smakelijk!