+420 720 221 398 / +420 242 441 830 Po-Ne 07:00 - 22:00

Tipy ke snížení úzkosti při komunikaci v cizím jazyce

Je zcela normální, že během výuky cizího jazyka občas zažíváte úzkost. Především v tom případě,
kdy hovoříte s rodilým mluvčím.
Hovořit v cizím jazyce může být, především v začátcích, velmi stresující. Pečlivě jste si
procvičovali slovní zásobu, naučili se gramatiku, ale když své znalosti máte využít v praxi, ztratíte
odvahu. Tyto tipy vám mohou pomoci počáteční obavy překonat.


Připravte se
Pokud je konverzace očekávaná (nákup v obchodě, objednání jídla v restauraci), můžete se na ni
předem připravit. Představte si, jakým směrem se bude konverzace odvíjet a připravte si pro ni
vhodné fráze. Můžete se tak vyhnout tomu, že si nebudete moci vzpomenout na vhodná slova či
výrazy.


Vžijte se do cizí kůže
Určitě jste se setkali s někým, kdo dokonale nehovořil vaším mateřským jazykem. Jaká byla vaše
reakce? Vadilo vám to? Určitě ne, zajisté jste před ním měli respekt, že měl odvahu. Pokud se cítíte
zvláště stresovaní, přemýšlejte o svých vlastních reakcích a vžijte se do kůže někoho, kdo dokonale
nehovoří vaší mateřštinou. Také zajisté neočekáváte, že pokud se někdo učí váš rodný jazyk, že jím
hned nezačne hovořit bez chyb a plynule.


Procvičujte s někým, komu důvěřujete
Chcete-li pravidelně procvičovat nový jazyk, vyberte si k tomu někoho, komu důvěřujete. Předem
se domluvte na tom, jakým způsobem vás upozorní na chyby, zda to bude v průběhu mluvení, nebo
až po té, co konverzaci dokončíte. Vždy mějte na paměti, že je normální, že při výuce nového
jazyka děláte chyby. Pokud uděláte chybu a sami ji poznáte nebo vás na ni upozorní někdo jiný,
můžete ji napravit a příště se jí vyvarujete.


Zapamatujte si některé standardní fráze
"Je mi líto, nerozumím."
"Můžete to, prosím, ještě jednou zopakovat?"
"Můžete, prosím, mluvit pomaleji?"
Pokud jste zpočátku obzvláště nervózní, poznamenejte si tyto fráze do mobilu nebo nebo do svého
cestovního deníčku a mějte je vždy po ruce.


Nejdůležitější je praxe
Hovořit novým je jazykem je stejné, jako celá řada dalších nově získávaných dovedností, které se
během života učíte. Důležité je tyto dovednosti procvičovat. Pro výuku nového jazyka je důležitá
komunikace. Své jazykové dovednosti posilujete každodenním tréninkem.

Kontaktujte nás kdykoliv přes formulář nebo na telefonním čísle
+420 720 221 398

Nezávazná poptávka překladu

Do 15 minut vám zašleme nezávaznou cenovou kalkulacii

Kontaktujte nás

+420 720 221 398

+420 242 441 830

info@profiprekladatel.cz
Badge

Reference

Náš blog

  • Zdravá strava inspirovaná jinými kulturami

    Z různých kultur se můžeme naučit celou řadu zajímavých věcí. Zkušení nových a tradičních receptů jednotlivých zemí či kultur patří mezi velmi zajímavé oblasti. Mnoho zemí či regionů přišlo na svůj způsob, jak se stravovat zdravě a některá pravidla se rozšířila do celého světa. Středomořská strava Země lemující Středozemní moře jsou sice odlišné a to jak lingvisticky, tak i kulturně či etnicky. Existují však některá témata, která mají společná. Jedním z nich je strava. Její základ tvoří velké množství mořských plodů. Zásady středomořské stravy: Zaměřte se na rostlinné potraviny jako jsou ovoce, zelenina, celá zrna, ořechy a luštěniny. Místo másla použijte olivový olej. Dochucujte spíše bylinkami a kořením než solí. Červené maso používejte jen příležitostně - místo toho konzumujte ryby a drůbež. Výzkumy ukázaly pozitivní souvislosti mezi konzumací tohoto druhy stravy a snížením výskytu srdečních chorob, hladiny cholesterolu a dokonce i nižší riziko výskytu rakoviny. Severská strava Tato

  • Proč některé kultury milují kořeněná jídla a jiné ne?

    Každý kontinent, a někdy i stát, je typický svojí kuchyní a můžete ochutnat tradiční pokrmy, které se oblast od oblasti liší a díky za to, neboť svět je plný kulinářských zážitků. Některé jsou sladké, další zase pikantní. Některé pokrmy jsou jednoduché, další zase složitější. Každá země má k dispozici své vlastní suroviny, některé jsou dokonce typické pro jednotlivé kuchyně. Některé kuchyně dávají přednost kořeněným pokrmům. Mezi země, které používají celou řadu koření, patří především Mexiko a Indie. Něco málo z historie koření Pokud jídlo není dobře ochucené, tak nechutná. Někdy koření může prodloužit trvanlivost pokrmu. Jedna studie, jež se zabývala zkoumáním kuchařských knih napříč kulturami zjistila, že místa s vyšší roční teplotou a tedy i vyšší pravděpodobností kazení potravin, mají tendenci používat více koření. Některé druhy totiž mají silné antimikrobiální vlastnosti. Chutnost pokrmů a zdravotní přínosy jsou však propojeny. Chuť na kořeněná jídla se pravděpodobně vyvinula v p