+420 720 221 398 / +420 242 441 830 Po-Ne 07:00 - 22:00

Proč některé kultury milují kořeněná jídla a jiné ne?

Každý kontinent, a někdy i stát, je typický svojí kuchyní a můžete ochutnat tradiční pokrmy, které
se oblast od oblasti liší a díky za to, neboť svět je plný kulinářských zážitků. Některé jsou sladké,
další zase pikantní. Některé pokrmy jsou jednoduché, další zase složitější. Každá země má k
dispozici své vlastní suroviny, některé jsou dokonce typické pro jednotlivé kuchyně. Některé
kuchyně dávají přednost kořeněným pokrmům. Mezi země, které používají celou řadu koření, patří
především Mexiko a Indie.


Něco málo z historie koření
Pokud jídlo není dobře ochucené, tak nechutná. Někdy koření může prodloužit trvanlivost pokrmu.
Jedna studie, jež se zabývala zkoumáním kuchařských knih napříč kulturami zjistila, že místa s
vyšší roční teplotou a tedy i vyšší pravděpodobností kazení potravin, mají tendenci používat více
koření. Některé druhy totiž mají silné antimikrobiální vlastnosti.
Chutnost pokrmů a zdravotní přínosy jsou však propojeny. Chuť na kořeněná jídla se
pravděpodobně vyvinula v průběhu vývoje lidského jedince. Přestože je koření zdravé, neznamená
to, že bychom jej měli používat na všechna jídla. Také jednotlivé kuchyně se liší. Zatímco evropská
kuchyně se snaží používat suroviny podobné, indická kuchyně je velmi pestrá, každá miska
obsahuje větší množství chutí. Indie však není jediná země, která takto svá jídla připravuje. Koření
patří mezi nejdůležitější věci v celé historii lidstva. Kolumbus objevil Ameriku díky tomu, že hledal
rychlejší cestu do Indie, aby zde získal, kromě jiného, také koření.
K odklonu používání koření došlo v průběhu 17. století, kdy se koření stalo všudypřítomným. Jak
se formovaly obchodní cesty a díky tomu začaly klesat ceny koření, nebyla již kořeněná jídla pouze
výsadou bohatých. Vzhledem k tomu, že bohatí nechtěli dělat to samé, co chudí, posunuli svůj
způsob stravování jiným směrem. Vraceli se k pokrmům jednoduchým. Začali více konzumovat
zeleninu.


Pokud zavítáte do jiných zemí, asi také rádi ochutnáte některé pikantní pokrmy. Jak zjistit zda je
pokrm pikantní?


Je toto jídlo pikantní?
Německy: Ist dieses Gericht scharf?
Francouzsky: Est-ce que ce plat est épicé?
Italsky: Questo piatto è piccante?
Španělsky: ¿Es picante este plato?
Portugalsky: Este prato é picante?
Švédsky: Är den här rätten stark?
Turecky: Bu yemek acı mı?
Rusky: Tо блюдо острое?

Kontaktujte nás kdykoliv přes formulář nebo na telefonním čísle
+420 720 221 398

Nezávazná poptávka překladu

Do 15 minut vám zašleme nezávaznou cenovou kalkulaci

Kontaktujte nás

+420 720 221 398

+420 242 441 830

info@profiprekladatel.cz
Poptávka
Badge

Reference

Náš blog

  • Superlegalizace dokumentů

    Ocitli jste se v situaci, kdy potřebujete předložit veřejné listiny, jež byly vydány v České republice, v jiném státě a ten není součástí úmluvy o apostile (doložka potřebná pro zahraničí prokazující ověření podpisů a razítka na dané listině)? Pak potřebujete zajistit superlegalizaci. Listiny se superlegalizací předkládáte v případě, že se rozhodnete v zahraničí uzavřít sňatek, studovat, podnikat nebo se na nějakou dobu usadit. Potřebné originální listiny nelze doložit pouze v českém jazyce. Nejčastěji se superlegalizují tyto dokumenty: rodný, oddací nebo úmrtní list listiny dokládající vzdělání – maturitní vysvědčení, osvědčení a certifikáty, vysokoškolské diplomy doklady zdravotní výpisy z rejstříků – obchodní, trestní živnostenský list další listiny – smlouvy, plná moc, zakladatelské listiny Co je superlegalizace dokumentu? Jedná se o velmi složitý proces, díky kterému získá veřejný dokument minimálně dvě osvědčení dokládající jeho pravost. Jedno osvědčení obvykle vydává příslušný s

  • Zdravá strava inspirovaná jinými kulturami

    Z různých kultur se můžeme naučit celou řadu zajímavých věcí. Zkušení nových a tradičních receptů jednotlivých zemí či kultur patří mezi velmi zajímavé oblasti. Mnoho zemí či regionů přišlo na svůj způsob, jak se stravovat zdravě a některá pravidla se rozšířila do celého světa. Středomořská strava Země lemující Středozemní moře jsou sice odlišné a to jak lingvisticky, tak i kulturně či etnicky. Existují však některá témata, která mají společná. Jedním z nich je strava. Její základ tvoří velké množství mořských plodů. Zásady středomořské stravy: Zaměřte se na rostlinné potraviny jako jsou ovoce, zelenina, celá zrna, ořechy a luštěniny. Místo másla použijte olivový olej. Dochucujte spíše bylinkami a kořením než solí. Červené maso používejte jen příležitostně - místo toho konzumujte ryby a drůbež. Výzkumy ukázaly pozitivní souvislosti mezi konzumací tohoto druhy stravy a snížením výskytu srdečních chorob, hladiny cholesterolu a dokonce i nižší riziko výskytu rakoviny. Severská strava Tato