Proč některé kultury milují kořeněná jídla a jiné ne?
Každý kontinent, a někdy i stát, je typický svojí kuchyní a můžete ochutnat tradiční pokrmy, které
se oblast od oblasti liší a díky za to, neboť svět je plný kulinářských zážitků. Některé jsou sladké,
další zase pikantní. Některé pokrmy jsou jednoduché, další zase složitější. Každá země má k
dispozici své vlastní suroviny, některé jsou dokonce typické pro jednotlivé kuchyně. Některé
kuchyně dávají přednost kořeněným pokrmům. Mezi země, které používají celou řadu koření, patří
především Mexiko a Indie.
Něco málo z historie koření
Pokud jídlo není dobře ochucené, tak nechutná. Někdy koření může prodloužit trvanlivost pokrmu.
Jedna studie, jež se zabývala zkoumáním kuchařských knih napříč kulturami zjistila, že místa s
vyšší roční teplotou a tedy i vyšší pravděpodobností kazení potravin, mají tendenci používat více
koření. Některé druhy totiž mají silné antimikrobiální vlastnosti.
Chutnost pokrmů a zdravotní přínosy jsou však propojeny. Chuť na kořeněná jídla se
pravděpodobně vyvinula v průběhu vývoje lidského jedince. Přestože je koření zdravé, neznamená
to, že bychom jej měli používat na všechna jídla. Také jednotlivé kuchyně se liší. Zatímco evropská
kuchyně se snaží používat suroviny podobné, indická kuchyně je velmi pestrá, každá miska
obsahuje větší množství chutí. Indie však není jediná země, která takto svá jídla připravuje. Koření
patří mezi nejdůležitější věci v celé historii lidstva. Kolumbus objevil Ameriku díky tomu, že hledal
rychlejší cestu do Indie, aby zde získal, kromě jiného, také koření.
K odklonu používání koření došlo v průběhu 17. století, kdy se koření stalo všudypřítomným. Jak
se formovaly obchodní cesty a díky tomu začaly klesat ceny koření, nebyla již kořeněná jídla pouze
výsadou bohatých. Vzhledem k tomu, že bohatí nechtěli dělat to samé, co chudí, posunuli svůj
způsob stravování jiným směrem. Vraceli se k pokrmům jednoduchým. Začali více konzumovat
zeleninu.
Pokud zavítáte do jiných zemí, asi také rádi ochutnáte některé pikantní pokrmy. Jak zjistit zda je
pokrm pikantní?
Je toto jídlo pikantní?
Německy: Ist dieses Gericht scharf?
Francouzsky: Est-ce que ce plat est épicé?
Italsky: Questo piatto è piccante?
Španělsky: ¿Es picante este plato?
Portugalsky: Este prato é picante?
Švédsky: Är den här rätten stark?
Turecky: Bu yemek acı mı?
Rusky: Tо блюдо острое?