Proč některé kultury jedí pikantní potraviny a jiné ne?
Proč některé kultury jedí pikantní potraviny a jiné ne?
Každá kuchyně má svá specifika a celý svět je plný kulinářských dobrot. Některé jsou jednoduché, jiné zase složité. Některé jsou sladké, jiné zase pikantní. Každá země nabízí celou řadu zajímavých potravin, některé z nich jsou pro danou zemi specifické. Je zřejmé, že existují určité kulturní rozdíly, které se vztahují i na potraviny, především na pikantní druhy.
Proč někteří lidé konzumují pikantní potraviny?
Jedním z mnoha vysvětlení je spojitost s klimatem různých zemí. Je pravda, že země slavných druhů koření, jako jsou Mexiko nebo Indie, mají velmi horké klimatické podmínky. Hlavní idea konzumace pikantních jídel spočívá v tom, že se při nich člověk zahřeje a zároveň dochází k vnitřnímu ochlazování těla.
V jedné studii dostávali někteří běžci k pití teplou vodu a jiní studenou. Ti, kteří pili teplou vodu, se rychleji zchladili. Ale to není důvod konzumace pikantních potravin a pokrmů.
Pokud není pokrm dobře ochucen, nikomu nechutná. Některé potraviny se dochucují, aby déle vydržely.
Koření bývalo v minulosti velmi žádaným druhem zboží a to nejen, že ho bylo málo, ale některé druhy také nabízejí celou řadu zdravotních výhod. Zlom s jeho dostatkem nastal v 17. století, kdy se koření, díky obchodním cestám, dostalo do celého světa.
Pokud rádi cestujete, ochutnáváte nové pokrmy a chcete vyzkoušet nějaký pikantní, měli byste se naučit tuto větu:
Je toto jídlo pikantní?
Němčina: Ist dieses Gericht scharf?
Francouzština: Est-ce que ce plat est épicé?
Italština: Questo piatto è piccante?
Španělština: ¿Es picante este plato?
Portugalština: Este prato é picante?
Švédština: Är den här rätten stark?
Turečtina: Bu yemek acı mı?