Horké nápoje celého světa
Když zima proniká pod naše oblečení hluboko až do kostí, není lepší řešení, než horký nápoj.
Každá země, v níž se zima objevuje, má své tradiční horké nápoje, které prohřejí nejen zmrzlé tělo,
ale také zahřejí duši.
Atole – Mexiko
Tento nápoj hraje velmi důležitou roli v historii Mexika, které je velmi pohostinné ke svým
návštěvníkům.
Současný recept se o toho starobylého trochu liší. Základní suroviny tvoří kukuřičná mouka, voda,
mléko, skořice a vanilka. Na doslazení se může použít hnědý cukr nebo cukrová třtina. Kombinace
skořice, vanilky a hnědého cukru dodává nápoji jemnou a voňavou sladkost, mouka pak vytváří
hustou a bohatou texturu. Nápoj je ideální na snídani, neboť je poměrně hutný a zasytí.
Matcha – Japonsko
Poprvé byl tento nápoj představen v roce 1911, kdy byla semena zeleného čaje převezena z Číny do
Japonska. Nápoj se pojí se spiritualismem, což se projevuje i v tradičních čínských čajových
obřadech, které se praktikují i v současné době. Vzhledem k tomu, že Matcha se řadí mezi
superpotraviny, setkáme se s ním celé řadě receptů. Patří mezi potraviny zahřívací, obsahuje pouze
malé množství kofeinu, ale dodá energii.
Hot Toddy – Skotsko
Horký základ tohoto nápoje pochází ze Skotska, kde se pro jeho výrobu používala whisky, horká
voda, med a koření.
V současné době se může trochu lišit a to v závislosti na použitém likéru, nejčastěji je to však
whisky. Mezi další suroviny pak patří horká voda, citron, skořice a med.
Masala Chai – Indie
Vzhledem k tomu, že používání masala chai se datuje do daleké minulosti, najít jeho původ může
být poněkud obtížné. Jeden z pramenů hovoří o tom, že nápoj používal thajský či indický král jako
čistící nápoj. V té době neexistoval jednotný recept a jednalo se o libovolnou směs koření. Když se
na území objevili Britové, přivezli s sebou svůj oblíbený černý čaj a zamíchali jej do bylinné směsi.
Tradiční masala chai obsahuje hřebíček, lusky kardamonu, skořici, pepř, zázvor a černý čaj. Někde
se ještě přidává anýz.