+420 720 221 398 / +420 242 441 830 Po-Ne 07:00 - 22:00

Fascinující a děsiví tvorové z celého světa

Každé místo naší planety je domovem prapodivných tvorů. Seznamte se s některými z nich.

Venezuela - El Silbón
Pokud se ocitnete na rozlehlých loukách Los Llanos ve venezuele či Kolumbii a uslyšíte zvuky
připomínající do-re-mi-fa-so-la-ti, víte, že se blíží nebezpečí v podobě El Silbón. Je to ztracená
duše, která nemůže najít klid. S sebou nosí pytel plný kostí. O jejím vzniku existuje celá řada pověr
a pověstí. Mezi nejčastější patří ta, že se jedná o ducha syna, jež zabil svého otce. Obětí ducha se
stane ten, kdo je nevěrný nebo opilec. Jestliže vás chytí, skončí vaše kosti v pytli. Pověst praví, že
každou noc vstoupí do nějakého domu, kde kosti počítá. Pokud jej zde někdo neslyší, ráno bude
nějaký člen domu mrtvý


Švédsko - Skogsrået
Představte si, že chodíte v temném a hustém švédském lese. Najednou uvidíte krásnou mladou ženu
s dlouhými blond vlasy. Žádá vás, abyste s ní šli do lesa a vy ji následujete. Když se konečně
zastaví, uvidíte, že má v zádech velkou díru a je ocasatá. Když se k vám otočí, její tvář připomíná
trouchnivějící dřevo, směje se vám a zmizí a vy zůstanete navždy ztraceni v lese. Pokud se chcete z
lesa dostat ven, nesmíte jí říci své jméno.


Japonsko - Onryō
Pomstychtiví duchové jsou po celém světě běžnou pověrou a Onryō z japonského folklóru je
obzvláště žíznivý po pomstě. Je dokonce schopen vyvolat ve své zuřivosti přírodní katastrofy.
Příběhy Onryō často říkají, že duch nezpůsobuje fyzickou újmu, ale psychologický teror. Japonští
duchové, stejně jako ti západní, jsou lidé, kteří byli zabiti neoprávněně. V mnoha případech jsou
duše, které se proměňují v Onryho, obětí vraždy nebo zrady. Onryō je obvykle zobrazen jako žena s
bílým pohřebním kimonem a dlouhými černými, neupravenými vlasy zakrývajícími její tvář.


Rakousko - Krampus
Krampus je pravděpodobně jedním z nejděsivějších tvorů na našem seznamu, alespoň vzhledem.
Vypadá podobně jako si křesťané představovali ďábla - kozí humanoidní tvor s obrovskými rohy,
kopyty a matnou srstí. Předpokládá se, že trestá zlobivé děti.

Kontaktujte nás kdykoliv přes formulář nebo na telefonním čísle
+420 720 221 398

Nezávazná poptávka překladu

Do 15 minut vám zašleme nezávaznou cenovou kalkulacii

Kontaktujte nás

+420 720 221 398

+420 242 441 830

info@profiprekladatel.cz
Badge

Reference

Náš blog

  • Zdravá strava inspirovaná jinými kulturami

    Z různých kultur se můžeme naučit celou řadu zajímavých věcí. Zkušení nových a tradičních receptů jednotlivých zemí či kultur patří mezi velmi zajímavé oblasti. Mnoho zemí či regionů přišlo na svůj způsob, jak se stravovat zdravě a některá pravidla se rozšířila do celého světa. Středomořská strava Země lemující Středozemní moře jsou sice odlišné a to jak lingvisticky, tak i kulturně či etnicky. Existují však některá témata, která mají společná. Jedním z nich je strava. Její základ tvoří velké množství mořských plodů. Zásady středomořské stravy: Zaměřte se na rostlinné potraviny jako jsou ovoce, zelenina, celá zrna, ořechy a luštěniny. Místo másla použijte olivový olej. Dochucujte spíše bylinkami a kořením než solí. Červené maso používejte jen příležitostně - místo toho konzumujte ryby a drůbež. Výzkumy ukázaly pozitivní souvislosti mezi konzumací tohoto druhy stravy a snížením výskytu srdečních chorob, hladiny cholesterolu a dokonce i nižší riziko výskytu rakoviny. Severská strava Tato

  • Proč některé kultury milují kořeněná jídla a jiné ne?

    Každý kontinent, a někdy i stát, je typický svojí kuchyní a můžete ochutnat tradiční pokrmy, které se oblast od oblasti liší a díky za to, neboť svět je plný kulinářských zážitků. Některé jsou sladké, další zase pikantní. Některé pokrmy jsou jednoduché, další zase složitější. Každá země má k dispozici své vlastní suroviny, některé jsou dokonce typické pro jednotlivé kuchyně. Některé kuchyně dávají přednost kořeněným pokrmům. Mezi země, které používají celou řadu koření, patří především Mexiko a Indie. Něco málo z historie koření Pokud jídlo není dobře ochucené, tak nechutná. Někdy koření může prodloužit trvanlivost pokrmu. Jedna studie, jež se zabývala zkoumáním kuchařských knih napříč kulturami zjistila, že místa s vyšší roční teplotou a tedy i vyšší pravděpodobností kazení potravin, mají tendenci používat více koření. Některé druhy totiž mají silné antimikrobiální vlastnosti. Chutnost pokrmů a zdravotní přínosy jsou však propojeny. Chuť na kořeněná jídla se pravděpodobně vyvinula v p