+420 720 221 398 / +420 242 441 830 Po-Ne 07:00 - 22:00

Jak připravit perfektní tureckou večeři

Jak připravit perfektní tureckou večeři

V turecké kultuře patří jídlo mezi důležité spojovací okamžiky a také společenské příležitosti k setkávání. Podívejte se na klasickou tureckou večeři.

Nápoj – Raki

Žádná turecká večeře se neobejde bez raki, což je turecký národní nápoj. Jedná se o destilát z brandy vyrobený z dvakrát destilovaných hroznů a anýzu. Jeho konzumace je často velmi slavnostní záležitost. Je to nápoj velmi silný, proto je vhodné podávat jej s kostkami ledu.

Předkrm – Meze Plate

Jedná se o nabídku malých dezertních talířků s jídly, které jsou podávány společně s raki. Také je potřeba nabídnout nějaký druh chleba. Mezi klasické pokrmy, které se na malých talířcích servírují, patří pikantní bulgur a čočka, hummus, pečená feta, plněné papriky a rajčata nebo pečená cizrna.

Hlavní chod – Kebab

Jedná se o masové špejle. Volit můžete klasický shish kebab, který obsahuje kousky grilovaného masa naloženého v marinádě s rajčatovou pastou a směsí koření. Další možností je kofta kebab, který se připravuje z mletého jehněčího nebo hovězího masa. Samozřejmostí jsou kebaby kuřecí či vegetariánské, které se připravují z bulguru. Mezi typické přílohy pak patří rajčata, okurky, grilovaná zelenina, pita a jogurtová omáčka.

Dezert – Baklava a turecká káva

Baklava patří mezi delikatesy. Jedná se o tučný a velmi sladký zákusek, který se připravuje z několika vrstev listového těsta, plněný sekanými ořechy (mohou to být pistácie, ořechy lískové či vlašské) a slazený sirupem či medem.

Klíčové turecké fráze

Mám hlad - Acıktım

Jsem plný - Doydum

Prosím - Lütfen

Děkuji - Teşekkür ederim

Jste vítáni - Rica ederim

Užijte si jídlo - Afiyet olsun

Kontaktujte nás kdykoliv přes formulář nebo na telefonním čísle
+420 720 221 398

Nezávazná poptávka překladu

Do 15 minut vám zašleme nezávaznou cenovou kalkulacii

Kontaktujte nás

+420 720 221 398

+420 242 441 830

info@profiprekladatel.cz
Badge

Reference

Náš blog

  • Na co nesmíte zapomenout při cestování po Evropě

    Na co nesmíte zapomenout při cestování po Evropě

    Na co nesmíte zapomenout při cestování po Evropě Ať už se vydáte na cestu po Evropě na 14 dní nebo na celý rok, na tyto věci rozhodně nesmíte zapomenout. Včasná rezervace ubytování Pro někoho je to lákavá představa vydat se na výlet bez předchozí rezervace ubytování. Není však nic horšího, než pozdě v noci hledat místo, kde můžete přespat. Pokud se však nechcete vázat, rezervujte si ubytování, alespoň na několik prvních nocí. Další místo pro přespání můžete hledat během cesty. Myslete na pojištění Během cesty po zahraničí se vám mohou ztratit zavazadla a vy se ocitnete bez cestovních dokladů. Také se mohou vyskytnout nějaké zdravotní obtíže, nebo můžete komukoli, ač nechtěně, způsobit škody. To vše vám může pomoci pokrýt vhodně zvolené a sjednané pojištění na cesty. Zjistěte si, kde a jak vám vaše vláda může být v zahraničí nápomocná Existuje celá řada věcí, se kterými vám může ministerstvo zahraničí a obchodu, v případě potřeby, pomoci, pokud se dostanete do potíží. Zjistěte si tedy,

  • Odkud pocházejí některé názvy ovoce

    Odkud pocházejí některé názvy ovoce

    Odkud pocházejí některé názvy ovoce Ovoce je lahodný dezert, který nám poskytuje příroda. Ta nabízí celou řadu různých druhů. Celou řadu z nich si můžeme koupit bez ohledu na roční období a to proto, že pocházejí z různých světadílů. Podívejte se na historii některých názvů. Banán Banán patří mezi velmi oblíbený druh ovoce. Předpokládá se, že pochází z jihovýchodní Asie, ale název má domovinu v Africe. Je odvozen od bananu, což je arabské slovo pro prst. Banán má mnoho odrůd různých velikostí. Broskev Toto ovoce se do Evropy dostalo v období Římanů, kteří jeje nazývali persicum – perská jablka, neboť tyto chutné plody získávali od Peršanů. Kiwi Tento druh ovoce má silné vazby s Novým Zélandem, je to jméno jejich národního ptáka. Na Nový Zéland však ovoce přivezli misionáři, kteří jej nazývali čínský angrešt, protože jej přiváželi z Číny a mělo obdobnou chuť jako angrešt. Citron a limetka Oba druhy pocházejí z Asie a řadí se mezi citrusové plody. Základem je limun, což je perské slovo o