Slova z kuchyně: Jazyk vaření

Úvodní strana » Magazín » Slova z kuchyně: Jazyk vaření

Slova z kuchyně: Jazyk vaření

I když nejste šéfkuchař, občas se setkáte v kuchyni s některými slovními výrazy, které se používají
na celé planetě a jsou součástí kuchařského jazyka velkého množství lidí. Celá řada pojmů pochází
z francouzského jazyka, neboť Francie je považována za epicentrum kulinářského umění. Některé
pojmy mají svůj původ v Evropě, další v Asii či jižní Americe.


Kuchyně
Toto slovo, které je spojené s místem pro přípravu jídel, pochází z angličtiny. Jeho původ je ve
starobylém anglickém výrazu cykene.


Recept
Naleznete jej v různých oblastech našeho života: Je spojováno nejen s kuchyní, ale také s
medicínou. Původ je v latinském slovesu to receive, což znamená přijímat či brát a poprvé byl tento
výraz použit v lékařských předpisech.


Sauté
Je to forma úpravy potravin, konkrétně se jedná o rychlé smažení v horkém tuku, za použití vysoké
teploty. Nejčastěji se jedná o minutkový způsob úpravy masa.


Al dente
Používá se pro popis stavu uvařených těstovin, někdy i rýže nebo fazolí. Příloha připravená tímto
způsobem je uvařena do poloměkka, prošla varem, ale zachovává si svoji pevnost. Pojem pochází z
italštiny a přeložit bychom jej mohli jako na skus nebo na zub.


Wok
Jedná se o širokou pánev čínského původu, která má kulaté dno a používá se na smažení, vaření či
dušení masa, ale také na přípravu polévek a dalších jídel.


Grilování
Jedná se o způsob úpravy masa, které je před úpravou nakládáno do různých druhů omáček či
marinád. Samotná úprava pak probíhá přes otevřený zdroj tepla. Mohou to být žhavé uhlíky nebo
oheň. Na mnoha územích Spojených států se objevuje regionální pochoutka hovorově známá jako
BBQ. Tento pojem se poprvé objevil ve španělštině jako barbacoa, což je výraz jazyka Arawaků.


Flambé
Tento okázalý a honosný způsob úpravy potravin zahrnuje přidání nějakého druhu jídla (většinou se
jedná o dezert) do alkoholu (obvykle to je koňak nebo rum). Vše se umístí do hlubší nádoby a
zapálí se.


Blanch
Jedná se o rychlý způsob přípravy jídla, které se upravuje při vysoké teplotě po velmi krátkou dobu
(1-2 minuty) a pak se umístí do studené vody nebo ledu, aby se proces vaření zastavil. Pojem
pochází z francouzského výrazu blanchir.

Vážení klienti,
na Vámi zadané poptávky se snažíme reagovat co nejrychleji, maximálně do 15-ti minut. Tímto způsobem se můžete snadno a rychle dozvědět více informací o našich službách a cenách, aniž byste se jakkoliv zavázali.

Těšíme se na spolupráci s Vámi.

Odesláním formuláře souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů.*

V dalším kroku prosím nahrajte potřebné soubory.

Pole označená * jsou povinná.