+420 720 221 398 / +420 242 441 830 Po-Ne 07:00 - 22:00

Horké nápoje celého světa

Když zima proniká pod naše oblečení hluboko až do kostí, není lepší řešení, než horký nápoj.
Každá země, v níž se zima objevuje, má své tradiční horké nápoje, které prohřejí nejen zmrzlé tělo,
ale také zahřejí duši.


Atole – Mexiko
Tento nápoj hraje velmi důležitou roli v historii Mexika, které je velmi pohostinné ke svým
návštěvníkům.
Současný recept se o toho starobylého trochu liší. Základní suroviny tvoří kukuřičná mouka, voda,
mléko, skořice a vanilka. Na doslazení se může použít hnědý cukr nebo cukrová třtina. Kombinace
skořice, vanilky a hnědého cukru dodává nápoji jemnou a voňavou sladkost, mouka pak vytváří
hustou a bohatou texturu. Nápoj je ideální na snídani, neboť je poměrně hutný a zasytí.


Matcha – Japonsko
Poprvé byl tento nápoj představen v roce 1911, kdy byla semena zeleného čaje převezena z Číny do
Japonska. Nápoj se pojí se spiritualismem, což se projevuje i v tradičních čínských čajových
obřadech, které se praktikují i v současné době. Vzhledem k tomu, že Matcha se řadí mezi
superpotraviny, setkáme se s ním celé řadě receptů. Patří mezi potraviny zahřívací, obsahuje pouze
malé množství kofeinu, ale dodá energii.


Hot Toddy – Skotsko
Horký základ tohoto nápoje pochází ze Skotska, kde se pro jeho výrobu používala whisky, horká
voda, med a koření.
V současné době se může trochu lišit a to v závislosti na použitém likéru, nejčastěji je to však
whisky. Mezi další suroviny pak patří horká voda, citron, skořice a med.


Masala Chai – Indie
Vzhledem k tomu, že používání masala chai se datuje do daleké minulosti, najít jeho původ může
být poněkud obtížné. Jeden z pramenů hovoří o tom, že nápoj používal thajský či indický král jako
čistící nápoj. V té době neexistoval jednotný recept a jednalo se o libovolnou směs koření. Když se
na území objevili Britové, přivezli s sebou svůj oblíbený černý čaj a zamíchali jej do bylinné směsi.
Tradiční masala chai obsahuje hřebíček, lusky kardamonu, skořici, pepř, zázvor a černý čaj. Někde
se ještě přidává anýz.

Kontaktujte nás kdykoliv přes formulář nebo na telefonním čísle
+420 720 221 398

Nezávazná poptávka překladu

Do 15 minut vám zašleme nezávaznou cenovou kalkulacii

Kontaktujte nás

+420 720 221 398

+420 242 441 830

info@profiprekladatel.cz
Badge

Reference

Náš blog

  • Zdravá strava inspirovaná jinými kulturami

    Z různých kultur se můžeme naučit celou řadu zajímavých věcí. Zkušení nových a tradičních receptů jednotlivých zemí či kultur patří mezi velmi zajímavé oblasti. Mnoho zemí či regionů přišlo na svůj způsob, jak se stravovat zdravě a některá pravidla se rozšířila do celého světa. Středomořská strava Země lemující Středozemní moře jsou sice odlišné a to jak lingvisticky, tak i kulturně či etnicky. Existují však některá témata, která mají společná. Jedním z nich je strava. Její základ tvoří velké množství mořských plodů. Zásady středomořské stravy: Zaměřte se na rostlinné potraviny jako jsou ovoce, zelenina, celá zrna, ořechy a luštěniny. Místo másla použijte olivový olej. Dochucujte spíše bylinkami a kořením než solí. Červené maso používejte jen příležitostně - místo toho konzumujte ryby a drůbež. Výzkumy ukázaly pozitivní souvislosti mezi konzumací tohoto druhy stravy a snížením výskytu srdečních chorob, hladiny cholesterolu a dokonce i nižší riziko výskytu rakoviny. Severská strava Tato

  • Proč některé kultury milují kořeněná jídla a jiné ne?

    Každý kontinent, a někdy i stát, je typický svojí kuchyní a můžete ochutnat tradiční pokrmy, které se oblast od oblasti liší a díky za to, neboť svět je plný kulinářských zážitků. Některé jsou sladké, další zase pikantní. Některé pokrmy jsou jednoduché, další zase složitější. Každá země má k dispozici své vlastní suroviny, některé jsou dokonce typické pro jednotlivé kuchyně. Některé kuchyně dávají přednost kořeněným pokrmům. Mezi země, které používají celou řadu koření, patří především Mexiko a Indie. Něco málo z historie koření Pokud jídlo není dobře ochucené, tak nechutná. Někdy koření může prodloužit trvanlivost pokrmu. Jedna studie, jež se zabývala zkoumáním kuchařských knih napříč kulturami zjistila, že místa s vyšší roční teplotou a tedy i vyšší pravděpodobností kazení potravin, mají tendenci používat více koření. Některé druhy totiž mají silné antimikrobiální vlastnosti. Chutnost pokrmů a zdravotní přínosy jsou však propojeny. Chuť na kořeněná jídla se pravděpodobně vyvinula v p